Křehký štrůdl
Ingredience
těsto: 400 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 1 lžička soli, 240 g hery, 2 vejce, trochu strouhané citronové kůry, 2 lžičky vanilkového extraktu
80 g strouhanky, cca 1 kg jablek, skořicový a vanilkový cukr
Postup
Nejdřív nasucho opražíme strouhanku do lehkého zezlátnutí a necháme vychladnout.
Z uvedených surovin zpracujeme na vále těsto.
Jablka zbavíme slupek a jádřinců a pokrájíme na drobné kousky.
Těsto rozdělíme na poloviny.
Každou část rozválíme na obdélník cca 35x30 cm. Posypeme polovinou strouhanky, polovinou jablek a cukrem. Množství cukru korigujeme podle kyselosti jablek.
Přehneme okraje dovnitř a srolujeme. Záviny propícháme vidličkou.
Pečeme na plechu vyloženém papírem na pečení dorůžova (190°C, cca 30 minut).
Před podáváním pocukrujeme.
Přidáno: 7.9.2011