Strakonické „štrůdle“

Ingredience

těsto: 420 g hladké mouky, špetka soli, 125 g másla, 125 g sádla, 2 žloutky, 10 lžic vody, 2 lžíce octa
náplň: 10-12 středně velkých jablek, vanilkový a skořicový cukr, rozinky nebo posekané ořechy (není nutné), cca 150 g strouhanky, 2 lžíce másla
na potření: kousek rozpuštěného másla, 1-2 lžíce rumu

Postup

Na vále smícháme mouku se solí a vyhloubíme důlek. Do důlku vložíme žloutky, přilijeme vodu a ocet. Změklý tuk rozložíme kolem dokola. Rukama zpracujeme hladké těsto a uložíme na 2 hodiny do ledničky (můžeme ho nechat v ledničce i do druhého dne).

Strouhanku opražíme na másle dozlatova a necháme vychladnout.

Odpočinuté těsto rozdělíme na čtvrtiny. Každou rozválíme na obdélník. Uprostřed posypeme pás opraženou strouhankou, na ni rozložíme na plátky pokrájená jablka. Podle chuti a kyselosti jablek posypeme skořicovým a vanilkovým cukrem.

Jablka překryjeme jednou částí těsta, poklademe dalšími jablky, posypeme oběma cukry a přikryjeme druhou částí těsta. Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Upečeme dorůžova, asi 20 minut.

Vychladlé nakrájíme a poprášíme moučkovým cukrem.

Strakonické „štrůdle“
Strakonické „štrůdle“
Strakonické „štrůdle“
Strakonické „štrůdle“
Strakonické „štrůdle“
Strakonické „štrůdle“
Strakonické „štrůdle“
Strakonické „štrůdle“
Strakonické „štrůdle“
Strakonické „štrůdle“
Strakonické „štrůdle“

zdroj: www.toprecepty.cz

Přidáno: 28.9.2013