Štrůdl pro Terku
Ingredience
těsto: 400 g hladké mouky, špetka soli, 250 g 100% tuku, 200 ml mléka
náplň: cca 2 kg jablek, vanilkový cukr, skořice, máslo, strouhanka, rozinky, ořechy
vejce na potření
Postup
Do mísy nahrubo nastrouháme tuk. Přisypeme mouku, osolíme, zalijeme mlékem a vařečkou spojíme.
Vyklopíme na vál a rukama důkladně propracujeme, až vznikne měkké hladké těsto.
Rozdělíme je na čtvrtiny.
Postupně každý kousek rozválíme natenko. Střed těsta potřeme rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou. Na strouhanku navrstvíme nahrubo nastrouhaná jablka, podle chuti posypeme cukrem, skořící, rozinkami nebo ořechy.
Zavineme a potřeme rozšlehaným vejcem.
Vložíme do trouby vyhřáté na 230°C a upečeme dozlatova (cca 15 minut).
Vychladlý štrůdl pocukrujeme.
Přidáno: 1.2.2013