Andělské slzy
Ingredience
těsto: 200 g polohrubé mouky, 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžička prášku do pečiva, 1 vejce, 80 g másla, 1 lžička nastrouhané citronové kůry
náplň: 500 g měkkého tvarohu, 100 g zakysané smetany, 3 žloutky, 4-5 lžic cukru krupice, 1 lžička citronové kůry
pěna: 3 bílky, špetka soli, 2 lžíce moučkového cukru
Postup
Z uvedených surovin vypracujeme rukou hladké těsto. Zabalené je necháme hodinu odpočinout v chladu.
Suroviny na náplň důkladně promícháme.
Dno dortové formy (průměr 24 cm) vyložíme papírem na pečení.
Odpočaté těsto rozválíme na kruh a vyložíme jím formu tak, aby byly i zvýšené okraje.
Na těsto nalejeme a urovnáme tvarohovou náplň. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 25-30 minut.
Ke konci pečení ušleháme pevný sníh z bílků, špetky soli a cukru.
Předpečený moučník vytáhneme z trouby, urovnáme na něj bílkový sníh, formu vrátíme do trouby a dopečeme do mírného zezlátnutí sněhu 10-15 minut.
Upečený moučník necháme hodinu ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky. Pak ho vytáhneme, necháme zcela vychladnout a uložíme do ledničky. Podáváme studený z ledničky.
Přidáno: 28.2.2020