Hodně citronový koláč

Ingredience

4 bio citrony, 200 g cukru krupice

těsto: 250 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžička citronové kůry, 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 125 g studeného másla, 2 žloutky, 1 lžíce vody

náplň: 5 vajec, 300 g plnotučného tvarohu z vaničky, 300 ml smetany ke šlehání, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, citronová šťáva

Postup

Citrony důladně umyjeme. Ze tří citronů okrájíme škrabkou nebo nožem svrchní žlutou část kůry a nakrájíme ji na tenké nudličky. Vložíme je do rendlíku, zalijeme trochou studené vody a přivedeme k varu. Kůru scedíme, znovu zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a scedíme.

Pak zalijeme kůru 200 ml vody, přidáme 200 g cukru a na mírném plameni vaříme 20 minut. Sirup necháme vychladnout.

Ze všech citronů vymačkáme šťávu.

Z uvedených surovin zpracujeme těsto, zabalíme je do fólie a uložíme na půl hodiny do ledničky.

V misce smícháme tvaroh s cukrem, vejci a smetanou. Metličkou rozšleháme dohladka. Ze sirupu vyjmeme lžíci povařené citronové kůry, přidáme do náplně spolu s polovinou vymačkané citronové šťávy a promícháme.

Odpočinuté těsto rozválíme na kruh o něco větší než je průměr formy. Formu vymažme máslem a těsto do ní urovnáme. Dno propícháme vidličkou, těsto zakryjeme papírem na pečení a vyplníme fazolemi (hrachem, ...). Fromu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C.

Po 15 minutách formu z trouby vytáhneme, odstraníme papír s fazolemi a na předpečené těsto nalijeme náplň.

Formu vrátíme do trouby a pečeme při 175°C 45 minut.

Do vychladlého sirupu vmícháme zbytek citronové šťávy.

Upečený koláč ozdobíme povařenou kůrou a polijeme sirupem.

Krájíme až po úplném vychladnutí koláče ( po vychlazení v ledničce je řez výrazně hladší).

Při podávání můžeme jednotlivé porce na talíři pokapat či přelít zbylým sirupem.

podle časopisu Ona Dnes.

Přidáno: 31.7.2017