Linecký koláč s tvarohem

Ingredience

těsto: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 malé vejce

náplň: 750 g tvarohu (3 vaničky), 5-6 lžic cukru, 1 kelímek zakysané smetany (cca 200 g), 2 sáčky vanilkového cukru, 3 vejce, 1 lžička citronové kůry, 100 g čokolády

Postup

Na vál přesejeme mouku a cukr. Do důlku uprostřed rozklepeneme vajíčko a dokola rozmístíme na kousky pokrájené studené máslo. Rukama zpracujeme na hladké těsto. Zabalíme a necháme chvíli v ledničce odpočinout.

Potom těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Dno propícháme vidličkou. Těsto přikryjeme papírem na pečení a vyplníme luštěninami. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 15 minut.

Čokoládu necháme ve vodní lázni rozpustit.

Tvaroh, vejce, moučkový i vanilkový cukr a smetanu rozšleháme dohladka.

Tvarohovou hmotu rozdělíme na poloviny. Do jedné poloviny vmícháme citronovou kůru, do druhé rozpuštěnou čokoládu.

Vyjmeme z trouby předpečený korpus a odstraníme papír s luštěninami.

Doprostřed formy dáme na těsto 2-3 lžíce světlého tvarohu. Na ně stejné množství čokoládového a tak postupně střídáme do spotřebování.

Formou lehce zatřeseme a vložíme zpátky do trouby. Dopečeme do zrůžovění okrajů 30-40 minut.

Koláč krájíme až po úplném vychladnutí.

Přidáno: 26.11.2016