Linecký koláč s tvarohem a třešněmi

Ingredience

těsto: 170 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 125 g másla, 1 žloutek, špetka soli
náplň: 500 g měkkého tvarohu, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 2 lžíce hrubé krupice, 1 lžička prášku do pečiva, 250 g třešní

Postup

Z uvedených surovin zpracujeme na vále těsto. Vytvarujeme kouli a zabalenou ve fólii dáme aspoň na půl hodiny do ledničky. Zatím připravíme náplň: tvaroh dobře promícháme se žloutky a cukrem. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a zlehka ho promícháme s krupicí a práškem do pečiva. Spojíme s tvarohovou směsí a zlehka promícháme. Těsto na pomoučeném vále rozválíme na kulatou placku o něco větší než je koláčová forma, přendáme do formy, rovnoměrně vymačkáme na dno i do okrajů a přečnívající konce zarovnáme válečkem. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, povrch urovnáme stěrkou, poklademe třešněmi a zlehka je do tvarohu zatlačíme. Pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 35 - 40 minut dozlatova. Necháme vychladnout a po úplném vychladnutí vyjmeme opatrně z formy. Před podáváním lehce poprášíme moučkovým cukrem.
Je opravdu nutné počkat až koláč úplně vychladne, pokud se manipuluje s teplým drobí se - vlastní zkušenost. Po vychladnutí už je pevnější.

Linecký koláč s tvarohem a třešněmi
Linecký koláč s tvarohem a třešněmi

zdroj: Ona dnes - magazín deníku MF dnes

Přidáno: 26.6.2007