Makový cheesecake s džemem
Ingredience
těsto: 300 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 150 g másla
náplň: 500 g tvarohu ve staniolu, 250 g plnotučného tvarohu z vaničky, 2 vejce, 100 g cukru krupice, 30 g kukuřičného škrobu, 1 lžička vanilkového extraktu, 60 g celého máku, 200 g třešňového nebo višňového džemu
drobenka: 70 g polohrubé mouky, 60 g cukru krupice, 60 g másla
Postup
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme je a uložíme na hodinu do ledničky.
Odpočinuté těsto rozválíme na tloušťku 3 mm a vyložíme jím dortovou formu (průměr 23 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení. Formu i s těstem opět uložíme do ledničky.
Všechny přísady na náplň kromě máku důkladně rozmícháme dohladka, nakonec vmícháme mák.
Z mouky, cukru a másla vypracujeme drobenku.
Náplň urovnáme do formy vyložené těstem. Povrch náplně potřeme džemem a posypeme drobenkou.
Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C, pečeme 50 minut.
Po upečení vyjmeme z trouby a necháme vychladnout ve formě.
zdroj: časopis Chvilka pro tebe (mírně upraveno)
Přidáno: 5.4.2025