Makový cheesecake s džemem

Ingredience

těsto: 300 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 150 g másla

náplň: 500 g tvarohu ve staniolu, 250 g plnotučného tvarohu z vaničky, 2 vejce, 100 g cukru krupice, 30 g kukuřičného škrobu, 1 lžička vanilkového extraktu, 60 g celého máku, 200 g třešňového nebo višňového džemu

drobenka: 70 g polohrubé mouky, 60 g cukru krupice, 60 g másla

Postup

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme je a uložíme na hodinu do ledničky.

Odpočinuté těsto rozválíme na tloušťku 3 mm a vyložíme jím dortovou formu (průměr 23 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení. Formu i s těstem opět uložíme do ledničky.

Všechny přísady na náplň kromě máku důkladně rozmícháme dohladka, nakonec vmícháme mák.

Z mouky, cukru a másla vypracujeme drobenku.

Náplň urovnáme do formy vyložené těstem. Povrch náplně potřeme džemem a posypeme drobenkou.

Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C, pečeme 50 minut.

Po upečení vyjmeme z trouby a necháme vychladnout ve formě.

zdroj: časopis Chvilka pro tebe (mírně upraveno)

Přidáno: 5.4.2025