Tvarohový dort s ananasem

Ingredience

korpus: 3 vejce, 80 g cukru krupice, 120 g solamylu, 1 lžička prášku do pečiva, 3 lžíce citronové šťávy

náplň: 500 g tvarohu (ve vaničce), 80 g cukru krupice, 12 plátků želatiny, 250 g smetany ke šlehání, 1 plechovka ananasu (plátky)

Postup

Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Vešleháme žloutky, citronovou šťávu a zlehka vařečkou vmícháme solamyl smíchaný s práškem do pečiva.

Dno formy vyložíme papírem na pečení a těsto do ní rovnoměrně rozetřeme. Upečeme při 180°C, asi 15 minut (zkusíme špejlí).

Upečený korpus uvolníme z formy, ale papír na korpusu necháme "přilepený".

Ananas scedíme. Do poloviny scezené šťávy namočíme plátky želatiny.

V misce smícháme tvaroh s cukrem a zbytkem kompotové šťávy.

Smetanu ušleháme dotuha.

Namočenou želatinu za stálého míchání zahřejeme, až se želatina zcela rozpustí (nevařit!).

K rozpuštěné želatině přidáme 2-3 lžíce tvarohu, rozmícháme a toto vmícháme k ostatnímu tvarohu.

Nakonec do náplně vmícháme šlehačku.

Dno umyté formy vyložíme potravinářskou fólií. Na ni naskládáme plátky ananasu. Zalejeme je tvarohovo-smetanovou směsí a na ni uložíme upečený vychladlý korpus papírem nahoru (díky přilepenému papíru se s korpusem lépe manipuluje a během tuhnutí v ledničce papír zamezí oschnutí korpusu).

Dort necháme přes noc v ledničce ztuhnout. Před podáváním sloupneme papír a dort překlopíme na tácek.

Přidáno: 4.8.2017