Tvarohový závin stříhaný

Ingredience

těsto: 350 g hladké mouky, 350 g polohrubé mouky, špetka soli, 300 ml mléka, 3 lžíce cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 2 vejce, 40 g čerstvého droždí, 150 ml oleje
náplň: 250 g měkkého tvarohu (ve staniolu), 3 lžíce cukru krupice, 1 žloutek, 50 g másla
na potření: 1 žloutek, 2 lžíce mléka, 2 lžíce oleje

Postup

Do mísy prosijeme obě mouky, osolíme a vyhloubíme důlek. Do důlku dáme cukr a rozdrobíme droždí. Zalijeme teplým mlékem a necháme vzejít kvásek.

Pak přidáme zbytek mléka, celá vejce, olej a vypracujeme hladké vláčné těsto (vařečkou, v robotu nebo v pekárně). Necháme nakynout.

Tvaroh romícháme s cukrem, žloutkem a změklým máslem.

Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Jednu část rozválíme na čtverec 25x25 cm nebo malinko větší a potřeme polovinou tvarohové náplně. Smotáme jako roládu a přeneseme na plech s papírem na pečení.

Z kraje rolády nůžkama téměř odstříhneme přibližně 1 cm silné kolečko, dole necháme spojené s roládou, a položíme ho naležato. Stejným způsobem odstříhneme další kolečko a položíme přes první - trochu ho vychýlíme na stranu. Odstříhneme další kolečko a vychýlíme na druhou stranu. Třetí odstříhnuté kolečko necháme uprostřed. Tímto způsobem nastříháme a upravíme celou roládu.

Na plechu ji necháme znovu nakynout, asi 20 minut. Pak ji potřeme žloutkem rozmíchaným s mlékem a olejem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme do zezlátnutí, trvá to asi 25 minut.

Stejným způsobem zpracujeme druhou polovinu těsta a náplně.

Tvarohový závin stříhaný
Tvarohový závin stříhaný
Tvarohový závin stříhaný
Tvarohový závin stříhaný
Tvarohový závin stříhaný
Tvarohový závin stříhaný
Tvarohový závin stříhaný
Tvarohový závin stříhaný
Tvarohový závin stříhaný
Tvarohový závin stříhaný
Tvarohový závin stříhaný
Tvarohový závin stříhaný

inspirace v časopise Knihovnička recepty

Přidáno: 13.12.2014