Jablečný jahelník s mákem

Ingredience

300 g jáhel, 750 ml mléka, 100 g cukru, 80 g másla, 3 vejce, 1 lžička skořice, špetka soli, 3-4 větší jablka, 100 g rozinek, hrst mletého máku, máslo na vymazání formy

Postup

Jáhly spaříme vařící vodou, propláchneme a nasypeme do osoleného mléka. Přivedeme k varu a za občasného zamíchání vaříme 10 minut.

Vmícháme polovinu cukru, přikryjeme pokličkou a necháme 15 minut dojít. Pak odkryjeme a necháme částečně vychladnout.

Zapékací formu nebo pekáč vymažeme máslem a vysypeme mákem.

Z bílků a druhé poloviny cukru ušleháme pevný sníh.

Do jáhlové kaše vmícháme žloutky, skořici, rozinky, nahrubo nastrouhaná jablka a nakonec lehce zamícháme sníh.

Vzniklou hmotu nalijeme do formy a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Upečeme dozlatova (asi půl hodiny).

Přidáno: 14.10.2016