Zapečené jáhly s borůvkami

Ingredience

300 g jáhel, 800 ml 100% jablečné šťávy, 3 lžíce másla, 2 lžíce medu, 1 lžíce strouhané citronové kůry, 3 lžíce pomletých mandlí, 200 ml madlového mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 2 hrnky borůvek

Postup

Jáhly na sítku propláchneme horkou vodou.

Jablečnou šťávu zahřejeme, do horké vsypeme okapané jáhly a pod pokličkou vaříme 15 minut. Pak plotýnku vypneme a jáhly necháme ještě 10-15 minut dojít.

Uvařené jáhly promícháme s máslem, medem, citronovou šťávou a necháme je částečně vychladnout.

V mandlovém mléce rozmícháme pudinkový prášek.

Až jáhly nejsou horké, přimícháme k nim mandle a mléko s pudinkem.

Polovinu jáhlové směsi urovnáme do máslem vymazaného pekáčku a posypeme ji hustě borůvkami.

Borůvky přikryjeme druhou polovinou jáhel a posypeme zbytkem borůvek.

Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a zapečeme půl hodiny.

Konzumovat můžeme teplé jako sladký oběd nebo studené jako dezert.

Přidáno: 16.9.2018