Zapečené jáhly s borůvkami
Ingredience
300 g jáhel, 800 ml 100% jablečné šťávy, 3 lžíce másla, 2 lžíce medu, 1 lžíce strouhané citronové kůry, 3 lžíce pomletých mandlí, 200 ml madlového mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 2 hrnky borůvek
Postup
Jáhly na sítku propláchneme horkou vodou.
Jablečnou šťávu zahřejeme, do horké vsypeme okapané jáhly a pod pokličkou vaříme 15 minut. Pak plotýnku vypneme a jáhly necháme ještě 10-15 minut dojít.
Uvařené jáhly promícháme s máslem, medem, citronovou šťávou a necháme je částečně vychladnout.
V mandlovém mléce rozmícháme pudinkový prášek.
Až jáhly nejsou horké, přimícháme k nim mandle a mléko s pudinkem.
Polovinu jáhlové směsi urovnáme do máslem vymazaného pekáčku a posypeme ji hustě borůvkami.
Borůvky přikryjeme druhou polovinou jáhel a posypeme zbytkem borůvek.
Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a zapečeme půl hodiny.
Konzumovat můžeme teplé jako sladký oběd nebo studené jako dezert.
Přidáno: 16.9.2018