Bavorské vdolečky
Ingredience
200 ml mléka, 5 lžic rumu, špetka soli, 5 lžic cukru, 3 žloutky, 50 g rozpuštěného másla, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 30 g čerstvého droždí
tuk na smažení, povidla, tvaroh na strouhání
Postup
Uvedené suroviny vložíme v uvedeném pořadí do nádoby pekárny a necháme vypracovat těsto. Podle potřeby můžeme přidat trochu mouky.
Po 30-45 minutách kynutí těsto vyklopíme na vál a rozválíme na tloušťku 1,5 cm. Vykrajovátkem nebo skleničkou vykrájíme kolečka. Naskládáme je na pomoučenou plochu, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut nakynout.
Tenkým koncem vařečky do každého kolečka vytlačíme důlek.
Vdolečky vkládáme opatrně do rozpáleného oleje důlkem dolů a pomalu smažíme. Až zčervená spodní strana, otočíme a dosmažíme dočervena i z druhé strany.
Odkládáme na papírové utěrky pro odsátí přebytečného tuku. Pak každý vdolek potřeme povidly a posypeme nastrouhaným tvarohem.
Přidáno: 17.7.2011