Jablečný jahelník s mákem
Ingredience
300 g jáhel, 750 ml mléka, 100 g cukru, 80 g másla, 3 vejce, 1 lžička skořice, špetka soli, 3-4 větší jablka, 100 g rozinek, hrst mletého máku, máslo na vymazání formy
Postup
Jáhly spaříme vařící vodou, propláchneme a nasypeme do osoleného mléka. Přivedeme k varu a za občasného zamíchání vaříme 10 minut.
Vmícháme polovinu cukru, přikryjeme pokličkou a necháme 15 minut dojít. Pak odkryjeme a necháme částečně vychladnout.
Zapékací formu nebo pekáč vymažeme máslem a vysypeme mákem.
Z bílků a druhé poloviny cukru ušleháme pevný sníh.
Do jáhlové kaše vmícháme žloutky, skořici, rozinky, nahrubo nastrouhaná jablka a nakonec lehce zamícháme sníh.
Vzniklou hmotu nalijeme do formy a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Upečeme dozlatova (asi půl hodiny).
Přidáno: 14.10.2016