Jáhlový nákyp s tvarohem
Ingredience
250 ml jáhel, 750 ml vody, sůl, 250 g tvarohu (z vaničky), 1 lžíce másla, 3 lžíce medu, 5 lžic mletých ořechů, hrst rozinek, 1 lžička skořice, 1 větší nebo 2 menší jablka, 2 větší vejce
Postup
Jáhly propláchneme a nasypeme do osolené vařící vody. Na mírném plameni je vaříme 15 minut. Vypneme plotýnku a jáhly ještě chvíli necháme dojít.
Do ještě teplých jáhel vmícháme máslo a necháme je částečně vychladnout.
V míse smícháme tvaroh s medem, žloutky, skořicí a ořechy.
Bílky se špetkou soli ušleháme dotuha.
Jáhly a rozinky přidáme do tvarohové směsi a důkladně promícháme.
Zlehka vmícháme sníh z bílků a směs nalejeme do menšího plechu vyloženého papírem na pečení.
Vložíme ho do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme cca 45 minut.
Přidáno: 25.1.2019