Jáhlový nákyp s tvarohem

Ingredience

250 ml jáhel, 750 ml vody, sůl, 250 g tvarohu (z vaničky), 1 lžíce másla, 3 lžíce medu, 5 lžic mletých ořechů, hrst rozinek, 1 lžička skořice, 1 větší nebo 2 menší jablka, 2 větší vejce

Postup

Jáhly propláchneme a nasypeme do osolené vařící vody. Na mírném plameni je vaříme 15 minut. Vypneme plotýnku a jáhly ještě chvíli necháme dojít.

Do ještě teplých jáhel vmícháme máslo a necháme je částečně vychladnout.

V míse smícháme tvaroh s medem, žloutky, skořicí a ořechy.

Bílky se špetkou soli ušleháme dotuha.

Jáhly a rozinky přidáme do tvarohové směsi a důkladně promícháme.

Zlehka vmícháme sníh z bílků a směs nalejeme do menšího plechu vyloženého papírem na pečení.

Vložíme ho do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme cca 45 minut.

Přidáno: 25.1.2019