Koblihy s dírou
Ingredience
1 hrnek mléka, 2 lžíce krystalového cukru, 1 kostka čerstvého droždí (42 g), 3 hrnky polohrubé mouky, špetka soli, 3 žloutky, 3 lžíce oleje, 2 lžíce rumu
tuk na smažení
fondánová poleva (případně jiná)
Postup
Do vlažného mléka nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a přikryté necháme v teple vzejít.
Do mísy nasypeme mouku, osolíme, přidáme žloutky, olej, rum, vzešlý kvásek a zpracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme ho asi hodinu kynout.
Nakynuté těsto rozválíme na tloušťku cca 1 cm. Vykrajovátkem nebo hrnkem vykrájíme kolečka a v nich kulaté otvory.
Kroužky (i vykrájené středy) necháme 10-15 minut na vále kynout, pak je otočíme a necháme dalších 10-15 minut.
V rozpáleném tuku smažíme pomalu na mírném plameni z obou stran, na první 2-3 minuty přikryjeme pokličkou.
Vychladlé kroužky namáčíme do rozehřáté polevy, případně dozdobíme rozpuštěnou čokoládou.
Usmažené středy kroužků ještě teplé obalíme ve vanilkovém nebo skořicovém cukru.
Přidáno: 22.3.2014