Krupičná kaše s vínovou omáčkou
Ingredience
kaše: 1 l mléka, 6 vrchovatých lžic jemné krupičky, špetka soli, 5 lžic krupicového cukru, 1 lžíce vanilkového cukru, 4 lžíce másla, 2 žloutky
omáčka: 15-20 švestek (podle velikosti), 2 lžíce krystalového cukru (případně více nebo méně podle kyselosti ovoce), 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého badyánu, 200 ml červeného vína, 2 lžíce másla
Postup
Do mléka nasypeme krupičku a necháme aspoň půl hodiny nabobtnat.
Zatím připravíme omáčku: omyté švestky zbavíme pecek a rozkrájíme je na čtvrtiny.
V pánvi rozpálíme máslo, přidáme švestky a za častého míchání je lehce osmažíme. Pak je zasypeme cukrem a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit.
Do pánve přilejeme víno, posypeme skořicí a badyánem a promícháme. Za občasného promíchání dusíme, až švestky zcela změknou, začnou se lehce rozpadat a omáčka mírně zhoustne.
Mléko s krupicí osolíme, přidáme cukr, za stálého míchání přivedeme k varu a 8-10 minut povaříme.
Uvařenou krupici odstavíme, vmícháme do ní máslo a žloutky.
Kaši rozdělíme do misek a každou porci přelejeme švestkovou omáčkou.
Podávat můžeme teplé jako snídani či svačinu, nebo studené jako dezert.
Přidáno: 3.10.2020