Krupičná kaše s vínovou omáčkou

Ingredience

kaše: 1 l mléka, 6 vrchovatých lžic jemné krupičky, špetka soli, 5 lžic krupicového cukru, 1 lžíce vanilkového cukru, 4 lžíce másla, 2 žloutky

omáčka: 15-20 švestek (podle velikosti), 2 lžíce krystalového cukru (případně více nebo méně podle kyselosti ovoce), 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého badyánu, 200 ml červeného vína, 2 lžíce másla

Postup

Do mléka nasypeme krupičku a necháme aspoň půl hodiny nabobtnat.

Zatím připravíme omáčku: omyté švestky zbavíme pecek a rozkrájíme je na čtvrtiny.

V pánvi rozpálíme máslo, přidáme švestky a za častého míchání je lehce osmažíme. Pak je zasypeme cukrem a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit.

Do pánve přilejeme víno, posypeme skořicí a badyánem a promícháme. Za občasného promíchání dusíme, až švestky zcela změknou, začnou se lehce rozpadat a omáčka mírně zhoustne.

Mléko s krupicí osolíme, přidáme cukr, za stálého míchání přivedeme k varu a 8-10 minut povaříme.

Uvařenou krupici odstavíme, vmícháme do ní máslo a žloutky.

Kaši rozdělíme do misek a každou porci přelejeme švestkovou omáčkou.

Podávat můžeme teplé jako snídani či svačinu, nebo studené jako dezert.

Přidáno: 3.10.2020