Kynuté borůvkové knedlíky

Ingredience

těsto: 300 ml mléka, 2 lžíce krystalového cukru, půl kostky droždí (21 g), 15 g másla, 2 žloutky, 500-600 g hrubé mouky, špetka soli

dále: borůvky, máslo na polití, nastrouhaný tvaroh, moučkový cukr

Postup

Mléko ohřejeme, aby bylo jen mírně teplé. Asi polovinu nalijeme do mísy. Přisypeme cukr, rozdrobíme droždí a necháme 15 minut stát.

Do zbytku mléka dáme máslo, aby zatím změklo.

Ke vzešlému kvásku přilijeme mléko s máslem, žloutky a nasypeme odhadem přibližně půl kila mouky. Osolíme.

Vařečkou nebo robotem vypracujeme vláčné měkké hladké těsto, které se nelepí na mísu. Podle potřeby dosypeme mouku.

Vypracované těsto necháme nakynout (asi hodinu).

Z těsta odkrajujeme lžící kousky. Každý kousek rukama rozmáčkneme na placičku, dáme na ni asi lžičku borůvek a zabalíme, spoje dobře uzavřeme.

Hotové knedlíky přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut kynout.

Nakynuté knedlíky vaříme v páře 7-8 minut (podle velikosti).

Ihned po zvednutí pokličky každý uvařený knedlík rychle propíchneme vidličkou (aby z nich vyšla pára, jinak se knedlíky srazí), vyndáme z hrnce a vložíme další.

Na talíři knedlíky polijeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem podle chuti.

Přidáno: 7.8.2016