Lívance s jablečným pyré
Ingredience
těsto: 1 l mléka, 500 g hladké mouky, 4 vejce, 2 lžíce cukru, špetka soli, 20 g čerstvého droždí
pyré: 1 kg jablek, 200 g krystalového cukru, citronová kůra a šťáva
tuk na smažení, skořicový cukr na posypání
Postup
Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme žloutky, cukr, mouku a ruční metličkou rozšleháme na hladké řídké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme nakynout.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Podlijeme 3 lžícemi vody, zasypeme cukrem, přidáme citronovou kůru a rozvaříme. Necháme vyvařit všechnu přebytečnou tekutinu (jablka pustí šťávu). Nakonec dochutíme citronovou šťávou.
Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh a vmícháme do nakynutého těsta.
Na pánvi nebo v lívanečníku smažíme na rozpáleném tuku lívance z obou stran dozlatova.
Na lívance dáme vrstvu jablečného pyré a posypeme skořicovým cukrem.
Přidáno: 22.2.2013