Meruňková žemlovka s tvarohem
Ingredience
1 velká plechovka meruňkového kompotu (čerstvé by byly lepší), 500 g měkkého tvarohu, 6 starších rohlíků, 200 ml mléka, 2 žloutky, 2 celá vejce, 2 sáčky vanilkového cukru, 3 - 4 lžíce moučkového cukru, 70 g másla, máslo na vymazání
Postup
Zapékací misku vymažeme pořádně máslem. Rohlíky nakrájíme na kolečka asi 1 cm silná. V mléce rozkvedláme žloutky. Tvaroh rozmícháme s celými vejci, moučkovým cukrem (podle chuti) a 1 vanilkovým cukrem. Máslo rozpustíme v malém kastrůlku. Na dno zapékací misky naskládáme nahusto kolečka rohlíků. Pokropíme je žloutkovým mlékem a rozpuštěným máslem. Rozetřeme na ně polovinu ochuceného tvarohu a na něj naskládáme polovinu meruněk a posypeme půlkou vanilkového cukru. Dál pokračujeme stejně jako od začátku - rohlíky, pokropit mlékem a máslem, druhá polovina tvarohu, zbytek meruněk, vanilkový cukr. Poslední vrstva jsou rohlíky, vydatně pokropené mlékem a máslem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme do zezlátnutí horních rohlíků, asi 30 minut.
Kdo rád, může ze zbylých dvou bílků a dvou lžic cukru ušlehat tuhý sníh, před koncem pečení rozetřít na žemlovku a nechat zapéct dorůžova.
Přidáno: 9.5.2008