Pečené pěry
Ingredience
těsto: 500 g hrubé mouky, špetka soli, 3 lžíce cukru, 2 vejce, 250 ml mléka, 40 g čerstvého droždí
dále: cca 300 ml mléka na zalití, máslo na potírání knedlíků a vymazání pekáče, povidla nebo čerstvé švestky dovnitř, cukr nebo perník na posypání
Postup
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, ručně nebo v pekárně. Necháme nakynout.
Z nakynutého těsta odkrajujeme lžící větší kousky (já jsem si těsto vyklopila a rozdělila na 16 přibližně stejných kousků) na vál. Každý kousek trochu zploštíme a naplníme povidly nebo do těsta zabalíme švestku. Dobře uzavřeme a upravíme tvar do koule.
Pekáč důkladně vymažeme máslem, kousek másla necháme rozpustit. Knedlíky naskládáme do pekáče, přitom každý ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem (aby se po upečení dobře oddělovaly).
Nakonec pěry zalijeme vařícím mlékem asi do tří čtvrtin jejich výšky a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme zakryté pokličkou asi 15-20 minut než se vsákne všechno mléko. Potom odkryjeme a dopečeme do zezlátnutí povrchu (cca 10-15 minut).
Hotové pěry posypeme moučkovým cukrem nebo strouhaným perníkem.
zdroj: http://fresh.iprima.cz/recepty/pery-pecene-ovocne-knedliky-z-valasska
Přidáno: 25.8.2013