Plněné kynuté knedlíky

Ingredience

400 g polohrubé mouky, půl kostky kvasnic (21 g), 1 lžička soli, 2 dcl vlažné vody, 1 vejce, třešně, tvaroh a cukr na posypání, máslo

Postup

Do mísy rozdrobíme kvasnice, posolíme, promneme je vařečkou a hned jak se začnou roztékat okamžitě je zasypeme částí mouky, přidáme vodu, vejce a promícháme. Za postupného přidávání mouky vypracujeme hladké pružné těsto, které se nepřichytává na stěny mísy. Je-li třeba, mouky dáme trochu víc, těsto musí být dost husté. Necháme vykynout asi 3/4 hodiny. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící kousky a klademe na pomoučený vál. Každý trochu zploštíme rukou, položíme na něj 3 třešně, zabalíme a v dlaních srovnáme do tvaru koule. Knedlíky necháme ještě asi 10 minut kynout a pak vaříme v páře asi 10 minut. Okamžitě po uvaření je třeba každý knedlík rychle propíchnout vidličkou, jinak se srazí a bude nevzhledný (na chuti to nic nezmění). Hotové knedlíky sypeme na talíři strouhaným tvrdým tvarohem a cukrem, a polijeme rozpuštěným máslem. Místo třešní můžeme použít i jiné ovoce. Meruňkové a švestkové knedlíky je lepší posypat místo tvarohu mletým mákem. Nemáme-li ovoce, můžeme knedlíky plnit povidly nebo povidly smíchanými s tvarohem.

Plněné kynuté knedlíky
Plněné kynuté knedlíky
Plněné kynuté knedlíky
Plněné kynuté knedlíky
Plněné kynuté knedlíky
Plněné kynuté knedlíky
Plněné kynuté knedlíky
Plněné kynuté knedlíky

Přidáno: 26.12.2006