Pochoutková žemlovka

Ingredience

8 rohlíků z minulého dne, máslo, 250 ml mléka, 3 žloutky, 3 bílky, jablka, 2 lžíce skořicového cukru, 2 hrstky rozinek, 500 g tvarohu, 500 ml mléka, 3 lžíce krystalového cukru, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, moučkový cukr, hrst kokosu

Postup

Z půl litru mléka, krystalového cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink a necháme vychladnout.

Tvaroh rozmícháme se 2 žloutky, vmícháme vlažný pudink a podle chuti dosladíme moučkovým cukrem.

V hrnku mléka rozkvedláme 1 žloutek. Pekáč nebo zapékací misku vytřeme máslem, kousek másla necháme rozpustit.

Rohlíky nakrájíme na kolečka a vyložíme jimi dno pekáče. Pokropíme je třetinou mléka se žloutkem a pokapeme rozpuštěným máslem. Na ně rozetřeme polovinu tvarohu s pudinkem. Tvaroh pokryjeme nastrouhanými jablky, posypeme trochou skořicového cukru a rozinkami.

Celý postup ještě jednou zopakujeme a zakončíme vrstvou rohlíků pokropených žloutkovým mlékem a máslem. Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme až rohlíky na povrchu zrůžoví, asi 30 minut.

Mezitím ušleháme sníh z bílků, přidáme podle chuti moučkový cukr (3-4 lžíce) a došleháme na tuhý lesklý sníh. Vařečkou zlehka vmícháme kokos.

Na hotovou žemlovku rozetřeme kokosový sníh, troubu ztlumíme na 140-150°C a dopečeme do zrůžovění sněhu (asi 15 minut).

Po vytažení z trouby necháme žemlovku zhruba půl hodiny odpočinout a pak podáváme.

Pochoutková žemlovka
Pochoutková žemlovka
Pochoutková žemlovka
Pochoutková žemlovka
Pochoutková žemlovka
Pochoutková žemlovka
Pochoutková žemlovka
Pochoutková žemlovka

Přidáno: 25.7.2012