Rýžový nákyp
Ingredience
1 plný hrnek kulatozrnné rýže (300 ml), 1 l mléka, 125 g másla, 4 vejce, 2 - 3 vrchovaté lžíce moučkového cukru, špetka soli, švestky, hrušky (nebo jakékoliv jiné ovoce)
Postup
Mléko se špetkou soli necháme zahřát, do horkého vsypeme propláchnutou rýži a za občasného míchání uvaříme hustou kaši (trvá to 15 - 20 minut). Odstavíme, přidáme máslo, promícháme a podle chuti osladíme. Necháme vychladnout. Do studené (nebo jen trochu teplé) kaše vmícháme žloutky a tuhý sníh z bílků. Polovinu hmoty urovnáme do zapékací misky nebo pekáče vymazaného máslem, poklademe půlkami švestek a plátky hrušek, přikryjeme druhou polovinou hmoty a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 30 minut při 200°C. Podáváme pocukrované.
Přidáno: 28.8.2007