Šlejšky podle M. D. Rettigové
Ingredience
8-10 středně velkých brambor, 2 vejce, hrubá mouka, sůl, máslo
Postup
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Oloupeme a najemno nastrouháme.
K bramborám přidáme celá vejce, osolíme a posypeme moukou. Promícháme a na pomoučeném vále rukama vypracujeme těsto. Další mouku přidáváme postupně, až vznikne hladké těsto, které se nelepí na vál.
Z těsta vytvoříme váleček, nakrájíme ho na menší stejné kousky a tvoříme "šlejšky" asi velikosti prstu.
Naskládáme je na plech vyložený papírem na pečení (podle Magdaleny Dobromily na plech vymazaný bohatě máslem) a potřeme rozpuštěným máslem.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme do zezlátnutí, cca 30 minut. Během pečení můžeme 1-2x znovu potřít máslem, není to však nutné.
Na talíři šlejšky posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem a pokropíme rozpuštěným máslem.
Šlejšky můžeme připravit též na slano, přelít cibulkou osmaženou na rozškvařené slanině a podávat s kysaným zelím.




Přidáno: 6.4.2012