Šlejšky podle M. D. Rettigové

Ingredience

8-10 středně velkých brambor, 2 vejce, hrubá mouka, sůl, máslo

Postup

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Oloupeme a najemno nastrouháme.

K bramborám přidáme celá vejce, osolíme a posypeme moukou. Promícháme a na pomoučeném vále rukama vypracujeme těsto. Další mouku přidáváme postupně, až vznikne hladké těsto, které se nelepí na vál.

Z těsta vytvoříme váleček, nakrájíme ho na menší stejné kousky a tvoříme "šlejšky" asi velikosti prstu.

Naskládáme je na plech vyložený papírem na pečení (podle Magdaleny Dobromily na plech vymazaný bohatě máslem) a potřeme rozpuštěným máslem.

Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme do zezlátnutí, cca 30 minut. Během pečení můžeme 1-2x znovu potřít máslem, není to však nutné.

Na talíři šlejšky posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem a pokropíme rozpuštěným máslem.

Šlejšky můžeme připravit též na slano, přelít cibulkou osmaženou na rozškvařené slanině a podávat s kysaným zelím.

Šlejšky podle M. D. Rettigové
Šlejšky podle M. D. Rettigové
Šlejšky podle M. D. Rettigové
Šlejšky podle M. D. Rettigové

Přidáno: 6.4.2012