Staročeské lívance
Ingredience
1 l mléka, špetka soli, 2 lžíce moučkového cukru, 40 g čerstvého droždí, 4 vejce, 600 g polohrubé mouky, olej na smažení
náplň: povidla, tvrdý tvaroh
Postup
Trochu mléka ohřejeme, vmícháme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryté necháme vzejít.
Zbylé mléko nalijeme do mísy, osolíme, přidáme celá vejce a metličkou rozšleháme.
Přilijeme vzešlý kvásek, mouku a metličkou vymícháme hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme nakynout (45-60 minut).
Z nakynutého těsta usmažíme na pánvi potřené olejem lívance.
Pomažeme je povidly, posypeme rozdrobeným nebo nastrouhaným tvarohem a smotáme.
Kvalitní pánev značky Skeppshult možno zakoupit zde.
Přidáno: 30.4.2010