Valentýnské koblihy

Ingredience

těsto: 500 g polohrubé mouky, špetka soli, 250 ml mléka, 4 lžíce krystalového cukru, 30 g čerstvého droždí, 4 žloutky, 50 g másla, 3 lžíce rumu

dále: tuk na smažení, moučkový cukr na posypání

Postup

Mléko lehce ohřejeme (nesmí být horké). Část mléka nalejeme do zadělávací mísy, nasypeme do něj cukr a rozdrobíme droždí. Necháme asi 10 minut vzejít kvásek.

Ve zbylém mléce zatím necháme rozpustit máslo.

Ke kvásku přidáme žloutky, zbytek mléka s máslem, rum, mouku a sůl. Vařečkou nebo robotem vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme je utěrkou a necháme nakynout (asi hodinu, záleží na teplotě v místnosti).

Nakynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 1 cm. Vykrájíme velká srdíčka, a z každého vykrojíme ještě malé srdíčko. Na vále necháme opět nakynout.

V kastrolu zatím rozpálíme tuk a velká srdíčka s otvorem i vykrojené vnitřky postupně usmažíme z obou stran dozlatova.

Usmažené koblihy odkládáme na ubrousek. Před podáváním hustě pocukrujeme.

Přidáno: 11.2.2018