Ztracený chléb
Ingredience
12 plátků bílého toustového chleba, 50 g rozpuštěného másla, 4 žloutky, 170 g cukru krupice, 400 ml smetany ke šlehání, 400 ml plnotučného mléka, 50 g rozinek, 1 vanilkový cukr, muškátový oříšek
Postup
Plátky chleba potřeme z jedné strany rozpuštěným máslem, naskládáme na sebe a ostrým nožem odkrojíme kůrku. Čtverce překrojíme na trojúhelníky.
V misce rozšleháme žloutky s krupicovým cukrem. Mléko a smetanu nalijeme do hrnce, přidáme vanilkový cukr a 2 minuty povaříme. Odstavíme.
Do pekáče vymazaného máslem naskládáme trojúhelníky chleba namazanou stranou nahoru. Zastrouhneme muškátovým oříškem a posypeme rozinkami.
Žloutky s cukrem zalijeme horkým mlékem se smetanou a dobře rozmícháme. Dvěma třetinami tohoto krému zalijeme chléb na pekáči a necháme 20 minut stát.
Pak dolijeme zbytek, pekáč zakryjeme alobalem a vložíme do většího pekáče nebo plechu s teplou vodou, voda by měla dosahovat do 2/3 pekáče.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 30 minut. Pak vyndáme pekáč z vody, odstraníme alobal a moučník hustě pocukrujeme. Prudce zapečeme pod grilem nebo v hodně rozpálené troubě, až začne cukr karamelizovat.
zdroj: časopis Apetit
Přidáno: 30.10.2009