Kynutá bábovka s rozinkami

Ingredience

250 ml mléka, 20 g čerstvého droždí, 100 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 žloutky, 140 g másla, 450 g polohrubé mouky, 1 lžička citronové kůry, špetka soli, hrst rozinek, 3-4 lžíce rumu, hrst posekaných ořechů

Postup

Rozinky den předem opereme a zalijeme rumem.
Do mírně teplého mléka nasypeme asi polovinu cukru a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
V míse promícháme mouku se solí a citronovou kůrou. Přidáme zbytek cukru, rozpuštěné vlahé máslo, žloutky a kvásek. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které je hodně řidší než na buchty. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky (pokud se všechen rum nevsákl, tak i s ním) a ořechy.
Těsto přemístíme do bábovkové formy vymazané máslem. Pokud nemáme hodně velkou bábovku, radši těsto rozdělíme do dvou menších (těsto během kynutí zvětší objem a při pečení se zvětší ještě víc).
Ve formě necháme kynout asi hodinu (dokud se objem výrazně nezvětší). Pak bábovku vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme do zhnědnutí povrchu (zkoušíme špejlí, doba pečení záleží na velikosti bábovky).

Kynutá bábovka s rozinkami
Kynutá bábovka s rozinkami
Kynutá bábovka s rozinkami
Kynutá bábovka s rozinkami
Kynutá bábovka s rozinkami
Kynutá bábovka s rozinkami
Kynutá bábovka s rozinkami
Kynutá bábovka s rozinkami

Přidáno: 1.8.2009