Pomerančová bábovka jako dort

Ingredience

těsto: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek cukru krupice, 100 g kandované pomerančové kůry, 3 lžíce sušené pomerančové kůry, 4 lžíce mletých vlašských ořechů, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 0,5 hrnku oleje

poleva: 100 g smetany ke šlehání, 80 g hořké čokolády

dále: rum, 2 lžíce pomerančové marmelády, pomeranč a čerstvé lístky máty na ozdobení

Postup

V míse smícháme všechny sypké suroviny včetně kostiček kandované kůry.

Přidáme celá vejce, mléko, olej a vařečkou důkladně vymícháme hladké těsto.

Pokud chceme bábovku, těsto nalejeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a upečeme.

Po slavnostnější vzhled můžeme těsto upéct v dortové formě (24 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení (180°C, asi 40 minut).

Po vychladnutí "bábovku" vyjmeme z formy, pokud se povrch vyboulil, seřízneme ho do roviny.

Povrch vydatně pokropíme rumem a potřeme marmeládou.

Smetanu přivedeme k varu, odstavíme a nasypeme do ní na kousky rozlámanou čokoládu. Chvíli necháme stát, aby se čokoláda rozpustila a pak vymícháme hladkou polevu.

Polevou polijeme povrch dortu a necháme ji ztuhnout.

Nakonec ozdobíme plátkem pomeranče a lístky máty.

Přidáno: 16.2.2019