Rumová bábovka

Ingredience

4 vejce, špetka soli, 250 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 ml mléka, 250 ml oleje, 100 ml rumu, 1 lžička strouhané citronové kůry, 440 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vrchovatá lžíce kakaa

máslo na vymazání a kokos na vysypání formy

Postup

Oddělíme bílky a žloutky.

K bílkům přidáme špetku soli a menší polovinu z uvedeného množství cukru. Ušleháme pevný sníh.

Ke žloutkům přidáme zbytek cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru a ušleháme hustou světlou pěnu.

Do žloutkové pěny vmícháme mléko, olej a rum.

Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a krátce zašleháme.

Větší část těsta nalejeme do formy vymazané máslem a vysypané kokosem.

Do zbytku těsta vmícháme kakao a dolejeme ho do formy.

Formu vložíme do trouby vyhřáté na 170°C a pečeme 60-70 minut.

Po upečení necháme bábovku ve formě 10-15 minut odpočinout, pak opatrně vyklopíme.

Těsta je hodně, potřebuje větší formu (nebo dvě malé).

Přidáno: 12.10.2019