Velká třená bábovka

Ingredience

5 vajec, 250 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 180 g hery, kůra z 1 citronu, 100 ml mléka, 370 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vrchovatá lžíce kakaového prášku, špetka soli, 1 lžíce rumu, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup

Bábovkovou formu vymažeme rozpuštěným ztuženým tukem a vysypeme hrubou moukou. Mouku smícháme s práškem do pečiva. Do jedné misky dáme bílky se špetkou soli, do druhé změklou heru, oba cukry, žloutky a citronovou kůru. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Tuk s cukrem, žloutky a kůrou šleháme ručním elektrickým šlehačem, až hmota nabude a zesvětlá. Pak po troškách zašleháme vlažné mléko. Vařečkou vmícháme mouku a sníh z bílků. Přibližně třetinu těsta přendáme do misky od sněhu, přidáme k němu lžíci rumu a kakao a dobře promícháme. Do formy dáme polovinu světlého těsta, na ně těsto tmavé a pak zbytek světlého. Stěrkou urovnáme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Ztlumíme na 190°C a pečeme asi 40-45 minut. Zkusíme špejlí. Po vytažení z trouby 5-10 minut počkáme a bábovku vyklopíme. Vychladlou pocukrujeme.

Velká třená bábovka
Velká třená bábovka
Velká třená bábovka

Přidáno: 20.9.2008