Banánový bochník
Ingredience
50 g kvásku, 50 g špaldové mouky jemné, 50 g vody
po 10-12 hodinách: 150 ml syrovátky (nebo mléka), 80 g cukru (použila jsem třtinový tmavý), 2 žloutky, 30 g oleje (použila jsem sezamový), 170 g polohrubé mouky, 230 g hladké mouky, 50 g špaldové mouky jemné, kůra z 1 citronu, sůl, 2 hodně zralé rozmačkané banány, další mouka na vál dle potřeby, bílek na potření
Postup
Večer dáme do misky kvásek, promícháme s vodou a špaldovou moukou. Přikryjeme fólií nebo utěrkou a necháme do rána pracovat.
Ráno přidáme všechno ostatní a vypracujeme hladké, poměrně řídké těsto (vařečkou nebo v robotu). Necháme 2 hodiny kynout.
Nakynuté těsto stěrkou vyškrábneme na pomoučený vál a znovu důkladně propracujeme. Přitom můžeme zapracovat další mouku podle potřeby, ale těsto by mělo pořád zůstat měkké a hebké na omak.
Vytvarujeme kulatý bochánek a vložíme ho do misky, vyložené pomoučenou utěrkou. Přikryjeme a necháme další 2-3 hodiny kynout.
Opatrně vyklopíme na plech s papírem na pečení. Celý povrch potřeme rozšlehaným bílkem a nožem nebo žiletkou několikrát nařízneme. Vložíme do trouby vyhřáté na 210°C. Po 10 minutách ztlumíme na 200°C a dopečeme do zhnědnutí (asi 30 minut).










Přidáno: 23.7.2015