Kořeněná bábovka kvásková

Ingredience

50 g rumu, 1/4 lžičky zázvoru, 2 hřebíčky, kousek skořice, 2 špetky muškátového oříšku, 50 g rozinek

100 g pšeničného kvásku, 30 g cukru, špetka soli, 40 g rozpuštěného másla, 2 vejce, 200 g pšeničné mouky chlebové, 35 g kandované citronové kůry

do formy: máslo na vymazání a mouka na vysypání

Postup

V hrnci zahřejeme rum s kořením těsně pod bod varu. Koření vybereme a do horkého rumu nasypeme rozinky. Necháme je alespoň 30 minut stát a pak slijeme rum.

V míse smícháme postupně kvásek, cukr, sůl, máslo, vejce, rum a po částech mouku.

Kůru a rozinky přidáme až před koncem vymíchávání.

Řidší těsto vložíme do vymazané a vysypané bábovkové formy a necháme ho asi 6 hodin kynout.

Jakmile se povrch těsta zakulatí, bábovku zvolna upečeme (asi 40 minut při 170°C).

Tento a mnoho dalších zajímavých receptů najdete v knize Jany Berkové S kváskem kolem světa

Přidáno: 8.8.2019