Kváskové buchty
Ingredience
těsto: 400 g žitného kvásku, 180 ml mléka, 150 g másla, 150 g krystalového cukru, 2 vejce, 500 g hladké mouky, sůl
náplň: 500 g tvarohu, 5-6 lžic cukru, 2 žloutky
Postup
Do mísy dáme kvásek a zasypeme moukou. Osolíme.
Mléko mírně ohřejeme a necháme v něm rozpustit máslo a cukr. Tuto vlažnou směs přilijeme do mísy a promícháme.
Důkladně vypracujeme (vařečkou, robotem, v pekárně ...) hladké hebké těsto. Podle potřeby přidáme další mouku. Přikryjeme utěrkou a necháme 1,5 hodiny kynout.
Z nakynutého těsta odkrajujeme lžící kousky na pomoučený vál. Každý kousek zploštíme, položíme lžíci tvarohu a zabalíme. Zakulatíme a uložíme do olejem vytřeného pekáče. Každou buchtu ze všech stran potřeme olejem. Buchty neskládáme těsně k sobě, během kynutí a pečení nabudou na objemu.
Pekáč přikryjeme utěrkou a buchty necháme 2 hodiny kynout.
Pak vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a upečeme dozlatova (cca 25-30 minut).
Ihned po vytažení z trouby je lehce potřeme olejem nebo rozpuštěným máslem.
Po 10-15 minutách buchty vyklopíme z pekáče a necháme vychladnout.
Přidáno: 22.11.2015