Slunečnicový kávový chlebíček
Ingredience
70 g loupaných slunečnicových semen, 70 g uvařené tekuté kávy, 1 lžička mleté kávy, 40 g cukru, špetka soli, 3 špetky skořice, 1 vejce, 100 g pšeničného kvásku, 50 g rozpuštěného másla, 160 g pšeničné celozrnné mouky jemně mleté nebo polohrubé (použila jsem hladkou celozrnnou špaldovou)
Postup
Semena upražíme krátce nasucho na pánvi, necháme je vychladnout a najemno pomeleme na mlýnku na ořechy.
V míse smícháme postupně všechny přísady. Je-li těsto příliš husté, zředíme je trochou kávy.
Dobře promíchané těsto vlijeme do máslem vymazané formy na chlebíček. Rovnoměrně je rozprostřeme a necháme 3-6 hodin kynout (záleží na teplotě v místnosti).
Nakynutý chlebíček upečeme při 180°C 25-30 minut (zkusíme špejlí).
Po vychladnutí můžeme chlebíček ozdobit čokoládovou nebo kávovou polevou.
zdroj: kniha Jany Berkové Sladké kváskové pečení s cukrem i bez
Přidáno: 12.10.2024