Žitný kváskový perník
Ingredience
těsto: 200 g žitného kvásku, 2 vejce a mléka (vody, čaje) tolik, co chybí do 200 g, špetka soli, 5 lžic cukru (použila jsem třtinový), 2 lžičky perníkového koření, 30 g slunečnicového oleje (použila jsem sezamový), 50 g pokrájených sušených datlí, 200 g žitné celozrnné mouky
na posypání: hrstka slunečnicových semen
kdo chce, může přidat do těsta - kakao, semínka, oříšky
Postup
Zvážíme dvě vejce (bez skořápky) a doplníme mlékem (vodou, čajem) do 200 g.
Ke kvásku přidáme vejce s mlékem, sůl, cukr, koření, olej a datle, případně semínka a oříšky (použila jsem dýňová semínka a posekané mandle). Promícháme.
Do tekuté směsi vmícháme mouku. Mícháme jen dokud se mouka nespojí s tekutinou, žitná mouka nesnáší hnětení.
Těsto vložíme do formy nebo do pekáčku s papírem na pečení a rozetřeme do vrstvy 1-2 cm silné.
Povrch posypeme slunečnicovými semeny propláchnutými ve vodě a přikryté necháme nakynout (3-4 hodiny).
Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C, po 10 minutách ztlumíme na 180°C a dopečeme (asi 20-25 minut).
Toto množství je vhodné do remosky nebo malého pekáčku. Pro klasický plech by bylo vhodné dávku zdvoj- nebo ztrojnásobit.
V původním receptu jsou jen 2 lžičky cukru - doporučuji těm, kdo rádi nesladký perník.
Také byste si rádi upekli vlastní kváskové pečivo a nevíte jak na to? V tom případě vám doporučuji kváskový kurz Jany Berkové v Olomouci. Za dvě hodiny se naučíte všechno, co je k tomu potřeba, a ještě si s sebou odnesete kvásek a zajímavé recepty.





Tento a spoustu dalších zajímavých kváskových receptů najdete v knize Kvásková kuchařka Jany Berkové.
Přidáno: 24.7.2015