Aspikový dort

Ingredience

100 g kulaté šunky, 100 g hranaté šunky, 100 g salámu herkules nebo poličan, 200 g pařížského salátu, 2 vejce natvrdo (stačí bílky), 2 balíčky plátkového sýra (lepší je kulatý), pórek, 4 sáčky želatiny v prášku (po 20 g), majonéza, 1/2 sáčku želatinového ztužovače, sůl, cukr, ocet

Postup

Nejdříve si z vaječných bílků vykrájíme květy konvalinek a z pórku listy. Připravíme želatinu, potřebujeme jí asi litr. (použila jsem Dr. Oetker a dávala jsem na uvedené množství vody dvojnásobek želatiny, jinak mi to nechtělo tuhnout). Ochutíme ji solí, cukrem a octem podle chuti. Dortovou formu vypláchneme studenou vodou a nalijeme do ní tenkou vrstvičku želatiny. Po částečném zatuhnutí na ni naskládáme "konvalinky". Každý kousek opatrně zakápneme (aby se přilepil a neplaval) a po zatuhnutí nalijeme další tenkou vrstvu. Celou plochu zaskládáme kolečky tence krájené šunky a zalijeme další tenkou vrstvičkou želatiny. Na 12 šunkových čtverců dáme po trocše pařížského salátu a srolujeme do ruliček. Ty naskládáme paprskovitě do formy. Do mezer mezi nimi vložíme ruličky, vytvořené z herkulesu (už bez salátu, dělala jsem jednu ruličku ze tří koleček). Všechno opět zalijeme chládnoucí želatinou. Až trochu zatuhne, celou plochu zaskládáme plátky sýra a znovu zalijeme tenkou vrstvičkou želatiny. Necháme v ledničce pořádně ztuhnout. Po ztuhnutí opatrně dort vyklopíme z formy a okraj ozdobíme majonézou, do které jsme vmíchali ztužovač.

Aspikový dort
Aspikový dort

zdroj: Fanuška Zavadilová

Přidáno: 3.11.2007