Kapustová bábovka

Ingredience

1 hlávka kapusty, 400 g mletého masa, 1 cibule, 1 nožička klobásy, sůl, mletý pepř, drcený kmín, mletá sladká paprika, 6 stroužků česneku, 2 vejce, 200 ml rýže natural, sádlo

Postup

Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a nasypeme do ní rýži. Uvaříme doměkka (cca 30 minut) a scedíme. Cibuli posekáme nadrobno, osmahneme na rozpáleném tuku a přidáme maso. Opečeme do zhnědnutí, osolíme, okořeníme, podlijeme troškou vody, přidáme pokrájený střed kapustové hlávky a pod pokličkou asi 20 minut podusíme. Všechnu vodu necháme vydusit a směs necháme trochu zchladnout. Kapustu rozebereme na jednotlivé listy, dáme je na cedník a spaříme vroucí vodou (tím změknou a budou poddajnější). Necháme je okapat. Bábovkovou formu vymažeme sádlem a vyložíme kapustovými listy. Do částečně prochladlé masové směsi vmícháme na kousky pokrájenou klobásu, rozmačkaný česnek, rýži a vejce. Touto hmotou naplníme bábovku. Přikryjeme přečnívajícími listy, případně odloženými zbytky a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme 30 minut. Pak necháme bábovku ve formě trochu vychladnout a opatrně vyklopíme. Čím je bábovka studenější, tím lépe se krájí. Podáváme teplou s vařenými bramborami a zeleninovým salátem nebo studenou s chlebem.

Kapustová bábovka
Kapustová bábovka
Kapustová bábovka
Kapustová bábovka
Kapustová bábovka

Přidáno: 4.8.2009