Tvarohový dort s pažitkou

Ingredience

těsto: 5 vajec, 5 lžic hladké mouky, špetka soli, 2 lžíce Krenexu, 2 stroužky česneku, 1 lžička prášku do pečiva
krém: 500 g měkkého tvarohu, 250 ml smetany, 150 g bílého jogurtu, sůl, hrst nasekané pažitky
dále: 5 plátků tvrdého sýra, 5 plátků šunky, sáček želatiny (20 g), hrst nasekané pažitky

Postup

Bílky se špetkou soli ušleháme na tuhý sníh, vešleháme žloutky a lehce vmícháme mouku, Krenex a rozmačkaný česnek. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme 8 minut při 200°C. Necháme vychladnout. Všechny suroviny na krém dáme do misky a rozšleháme na hladkou hmotu. Želatinu namočíme do 4 lžic vody a zahříváme do jejího rozpuštění (nesmí se vařit). Do rozpuštěné želatiny vmícháme dvě lžíce krému a toto vmícháme do ostatního krému. Na alobal naskládáme těsně vedle sebe (okraje se můžou trošičku překrývat) plátky sýra, na ně plátky šunky a pomocí alobalu srolujeme do roládky, kterou stočíme do věnečku. Z upečeného plátu těsta vykrojíme dva stejné kruhy a pás dlouhý jako obvod jednoho kruhu (možno nastavit ze dvou kusů). Kolem jednoho kruhu obtočíme pás, celé to ovineme pruhem papíru na pečení a obvážeme provázkem nebo stužkou aby to drželo tvar. Do vniklé "nádoby" dáme trochu krému, uhladíme, na něj položíme stočenou roládku ze sýra a šunky, trochu vtlačíme do krému a překryjeme dalším krémem až po okraj (trochu si necháme na potření povrchu). Přikryjeme druhým kruhem a dáme ztuhnout do ledničky. Ze ztuhlého dortu odstraníme papír a celý povrch potřeme zbylým krémem. Povrch posypeme hustě pažitkou a dáme pořádně vychladit.

Tvarohový dort s pažitkou

Přidáno: 24.8.2007