Závin s pečenou zeleninou
Ingredience
600 g listového těsta, 1 vejce na potření
1 lilek, 1 červená paprika, 1 cuketa, 2 červené cibule, 1 fenykl, 2 stonky řapíkatého celeru, 3 rajčata, po hrstce posekané petrželové natě, bazalky a celerové natě, 80 ml olivového oleje, 1 hrnek rýže, 2 hrnky zeleninového vývaru, 1 lžíce másla, 1 lžička kurkumy, 150 g šunky od kosti (nemusí být), sůl, mletý pepř
Postup
V kastrolu zahřejeme máslo, vmícháme kurkumu, přisypeme rýži a 2-3 minuty mícháme. Zalijeme vývarem, osolíme a pod pokličkou dusíme doměkka.
Cibuli oloupeme, papriky zbavíme jádřinců a oboje pokrájíme na kousky. Lilek nakrájíme na kostky, fenykl na plátky, řapíky celeru na malé kousky. Nasypeme na plech a promícháme s olivovým olejem, solí a pepřem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po 20 minutách přidáme na plech na tenké plátky nakrájenou cuketu a pečeme dalších 20 minut. Necháme vychladnout.
Hotovou rýži promícháme s upečenou zeleninou. Přídáme na kousky pokrájená rajčata, šunku, bylinky a promícháme.
200 g těsta rozválíme na obdélník. Doprostřed urovnáme polovinu vychladlé zeleninové směsi, zabalíme a přeneseme na plech. Totéž uděláme s dalšími 200 g těsta a druhou polovinou směsi.
Zbývajících 200 g těsta opět rozválíme na obdélník a nakrájíme ho na proužky.
Záviny potřeme rozšlehaným vejcem a proužky na ně naskládáme do tvaru mřížky. Nakonec potřeme vejcem i vytvořenou mřížku.
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 30-35 minut dozlatova.
Podáváme teplé.









Přidáno: 8.11.2013