Špenátová nádivka

Ingredience

450 g mraženého špenátu, 4 rohlíky, 4 vejce, půl hrnku mléka nebo smetany, 1 cibule, 150 zauzené slaniny (použila jsem farmářskou, může být anglická), 1-2 lžíce strouhanky, sůl, mletý pepř, 3-4 stroužky česneku, muškátový oříšek, 1-2 lžíce oleje

Postup

2 vejce uvaříme natvrdo a necháme vychladnout.

Cibuli pokrájíme nadrobno, slaninu na kostičky libovolné velikosti, uvařená vejce na čtvrtky.

Rohlíky nakrájíme na kostičky do mísy. V mléce nebo smetaně rozšleháme dva syrové žloutky a tímto zalijeme rohlíky. Necháme vsáknout.

Na rozpáleném oleji orestujeme společně cibuli se slaninou. Až cibulka začne růžovět, přidáme rozmražený špenát a za stálého míchání krátce podusíme. Odstavíme, osolíme, okořeníme prolisovaným česnekem, pepřem a muškátovým oříškem. Necháme zchladnout.

Nasáknuté rohlíky smícháme se špenátovou směsí a vmícháme sníh ušlehaný ze dvou bílků a špetky soli. Je-li těsto příliš řídké, přimícháme trochu strouhanky.

Formu vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou. Na dno dáme trochu špenátové hmoty, vmáčkneme čtyři čtvrtky uvařeného vejce. Zakryjeme dalším těstem, vmáčkneme zbylé kousky vejce a přikryjeme zbytkem hmoty.

Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a upečeme (cca 40 minut, zkoušíme špejlí).

Upečenou nádivku vyklopíme, krájíme až po vychladnutí. Můžeme podávat jako přílohu k masu, ale je výborná i samotná.

Špenátová nádivka
Špenátová nádivka
Špenátová nádivka
Špenátová nádivka
Špenátová nádivka

Přidáno: 13.3.2010