Velikonoční hrudka
Ingredience
1 litr plnotučného mléka, 8 vajec, 1 lžička soli, bylinky na obalení (pažitka, petrželka)
Postup
V hrnci rozkvedláme celá vejce s mlékem a solí.
Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu. Hrnec s mlékem a vejci položíme na hrnec s vařící vodou (dno hrnce je ve vodě) a za stálého míchání zahříváme, až se hmota srazí a začne se od ní oddělovat řídká tekutina.
Směs přelijeme do cedníku vyloženého plátnem a necháme odkapat.
Plátno stočíme a stáhneme tak, aby vznikla přibližně kulatá hrudka. Těsně nad ní plátno pevně svážeme provázkem, zavěsíme a necháme pořádně vykapat a ztuhnout.
Po ztuhnutí hrudku vybalíme, obalíme v nasekaných bylinkách a můžeme krájet.
Pro oživení vzhledu můžeme do vysrážené hmoty před vylitím do cedníku vmíchat pokrájenou uvařenou zeleninu nebo kostičky šunky.
zdroj: magazín Ona Dnes
Přidáno: 25.3.2016