Velikonoční hrudka

Ingredience

1 litr plnotučného mléka, 8 vajec, 1 lžička soli, bylinky na obalení (pažitka, petrželka)

Postup

V hrnci rozkvedláme celá vejce s mlékem a solí.

Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu. Hrnec s mlékem a vejci položíme na hrnec s vařící vodou (dno hrnce je ve vodě) a za stálého míchání zahříváme, až se hmota srazí a začne se od ní oddělovat řídká tekutina.

Směs přelijeme do cedníku vyloženého plátnem a necháme odkapat.

Plátno stočíme a stáhneme tak, aby vznikla přibližně kulatá hrudka. Těsně nad ní plátno pevně svážeme provázkem, zavěsíme a necháme pořádně vykapat a ztuhnout.

Po ztuhnutí hrudku vybalíme, obalíme v nasekaných bylinkách a můžeme krájet.

Pro oživení vzhledu můžeme do vysrážené hmoty před vylitím do cedníku vmíchat pokrájenou uvařenou zeleninu nebo kostičky šunky.

zdroj: magazín Ona Dnes

Přidáno: 25.3.2016