Špenátoví maxišneci

Ingredience

těsto: 250 ml mléka, 1 vejce, 100 ml oleje, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, cca 500 g polohrubé mouky, 25 g čerstvého droždí
náplň: 900 g mraženého listového špenátu, 200 ml smetany, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 1 vejce, sůl, mletý pepř, česnek, muškátový oříšek, 100 g tvrdého sýra
1 vejce na potření, semínka (sezam, kmín, ...) na posypání

Postup

Rozmražený špenát přivedeme k varu. Mouku rozkvedláme ve smetaně a přes sítko přilijeme ke špenátu. Za stálého míchání uvaříme dohusta. Podle chuti osolíme, opepříme. Těsně před koncem vaření vmícháme rozšlehané vejce. Nakonec ochutíme rozmačkaným česnekem a strouhaným muškátovým oříškem. Necháme vychladnout.

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, ručně v míse nebo v domácí pekárně, a necháme nakynout.

Nakynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdélník, ne moc tenký, těsto by se při balení náplně trhalo.

Rozkrájíme na čtyři stejné pruhy.

Na každý pruh naneseme čtvrtinu vychladlého špenátu a posypeme strouhaným sýrem.

Špenát do těsta opatrně zabalíme, okraje těsta k sobě dobře přitiskneme.

Vzniklé "nohavice" otočíme spojem dolů. Jednu smotáme do spirály a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Druhou "nohavici" kolem ní omotáme jako pokračování první.

Totéž uděláme se dvěma zbývajícími pruhy.

"Šneky" potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a ve vyhřáté troubě upečeme dozlatova (190-200°C, 20 minut).

Po upečení necháme částečně vychladnout, pak rozkrájíme a podáváme.

Špenátoví maxišneci
Špenátoví maxišneci
Špenátoví maxišneci
Špenátoví maxišneci
Špenátoví maxišneci
Špenátoví maxišneci
Špenátoví maxišneci
Špenátoví maxišneci

Přidáno: 6.1.2012