Špenátový koláč

Ingredience

400 g lístkového těsta, 450 g mraženého špenátu, 1 vejce, 100 g uzeného masa, 100 g tvrdého sýra, 150 g husté zakysané smetany, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 2-3 stroužky česneku, 1 cibule, 2 lžíce oleje

Postup

Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a na oleji osmažíme dozlatova.

Přidáme špenát a za občasného míchání chvíli podusíme. Přidáme vejce, ještě minutu povaříme a odstavíme z plotny.

Špenát osolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem a necháme částečně vychladnout.

Až není horký, vmícháme smetanu, na kostičky pokrájené maso, nastrouhaný sýr a rozmačkaný česnek.

Kousek těsta oddělíme. Větší část rozválíme na kruh o trochu větší než je koláčová forma. Suchou formu vyložíme těstem včetně boků, ideálně by mělo těsto trošku přes boky přečnívat, protože lístkové těsto se při pečení zmenšuje.

Odložený kousek těsta rozválíme na obdélník a rozkrájíme na proužky.

Špenát rozetřeme na těsto ve formě, na povrchu vytvoříme mřížku z proužků.

Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 220°C a upečeme do zrůžovění (cca 30-35 minut).

Před krájením ho necháme částečně vychladnout.

Špenátový koláč
Špenátový koláč
Špenátový koláč

Přidáno: 5.4.2012