Srnčí na smetaně
Ingredience
1 kg srnčí kýty nebo svíčkové, olej, 2-3 cibule, 2 mrkve, 3 petržele, kousek celeru, celý pepř, nové koření, jalovec, bobkový list, muškátový oříšek, 250 ml smetany, sůl, ocet, 1-2 lžíce hladké mouky, slanina
Postup
Maso omyjeme, osušíme a prošpikujeme. Pro udržení lepšího tvaru můžeme svázat kuchyňským provázkem.
Maso potřeme ze všech stran olejem, osolíme a vložíme do pekáčku vytřeného olejem. Posypeme kuličkami koření, bobkovým listem, pokrájenou cibulí, na kousky nakrájenou kořenovou zeleninou a necháme přikryté uležet do druhého dne v ledničce.
Podlijeme trochou vody a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme do změknutí masa, podle potřeby podléváme horkou vodou.
Až je maso měkké, vyjmeme je, z pekáče vybereme bobkové listy a zbylý obsah rozmixujeme. Podle potřeby přidáme vodu nebo vývar.
Rozmixovanou hmotu přecedíme do hrnce.
Ve smetaně rozkvedláme 1-2 lžíce mouky, podle toho, kolik chceme omáčky a jak hustou. Přes sítko vylijeme do omáčky.
Přivedeme k varu a za častého míchání vaříme na mírném ohni asi 15 minut. Dochutíme solí, octem a strouhaným muškátovým oříškem.
Maso zbavíme provázku a nakrájíme na plátky.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Přidáno: 19.8.2012