Maki sushi

Ingredience

280 g sushi rýže, 400 ml vody, 5 obdélníků řasy nori, uzený losos, salátová okurka nebo avokádo, 3 lžíce rýžového octa na sushi (je už ochucen cukrem a solí), křenová pasta wasabi, sojová omáčka a nakládaný zázvor k podávání

Postup

Rýži důkladně několikrát propláchneme a uvaříme v rýžovaru (jde to i v obyčejném hrnci).

Horkou vyklopíme do skleněné nebo plastové misky (ne kovové!), promícháme s octem a necháme vychladnout.

Řasu nori položíme hladkou stranou dolů na bambusovou podložku a naneseme na ni hrst rýže. Nabíráme ji rukama namočenýma ve studené vodě s trochou octa. Rozprostřeme ji do obdélníku na šířku řasy. Část řasy necháme volnou.

Na prst nabereme trochu wasabi (asi velikosti hrášku) a rozetřeme ji v jedné čáře na celou šířku rýže. Můžeme nanášet přímo na rýži, ale lépe se roztírá na řasu těsně podél rýže.

Na okraj položíme asi dvoucentimetrový proužek lososa a proužek okurky nebo avokáda.

Pomocí podložky pevně zavineme. Asi centimetr řasy na vzdálenějším konci potřeme prstem namočeným ve vodě aby se řasa pěkně přilepila.

Takto připravíme všechny rolky a na 15-20 minut uložíme do ledničky. Potom nakrájíme na šest nebo osm stejných kousků (dá se krájet i okamžitě po srolování, ale po chvíli uležení v ledničce to jde o poznání snadněji).

Podáváme s mističkou sojové omáčky (můžeme do ní rozmíchat trochu wasabi) a nakládaným zázvorem.

Maki sushi
Maki sushi
Maki sushi
Maki sushi
Maki sushi
Maki sushi
Maki sushi
Maki sushi
Maki sushi

Přidáno: 1.1.2014