Čerstvý lisovaný sýr
Ingredience
2 l čerstvého mléka, 1 lžíce zakysané smetany, 1 ml syřidla, 0,5 l vody, 80 g soli
Postup
Mléko ohřejeme na 70°C, pak zchladíme na 40°C. Vmícháme zakysanou smetanu a 20 minut necháme stát.
Pak přimícháme syřidlo, rozmíchané ve lžíci vlažné vody. Promícháme a zahřejeme na 40-50°C. Přikryjeme pokličkou a počkáme asi hodinu, až vznikne sýřenina (hmota konzistencí podobná pudinku nebo rosolu).
Sýřeninu v hrnci nožem rozkrájíme na kostky a chvíli počkáme, až se uvolní syrovátka. Částečeně ji slijeme.
Obsah hrnce přelijeme do cedníku vyloženého sýrařskou plachetkou nebo čistým plátnem. Necháme odtéct většinu syrovátky, můžeme ji i vymačkat.
Sýřeninu přendáme do formičky a zatížíme. Pokud nemáme lis na sýr, pomůžeme si podle vlastních možností (obstříhla jsem pivní tácek na potřebnou velikost, obalila alobalem, položila na sýr a na to postavila zavařovačku plnou vody). Necháme lisovat 12-24 hodin.
V půl litru vody rozpustíme sůl. Sýr vyjmeme z formičky a vložíme do slané vody. Po třech hodinách vytáhneme, osušíme a skladujeme v ledničce.
Přidáno: 6.9.2015