Cottage ve smetaně
Ingredience
3 l čerstvého mléka, špetka termofilní kultury delta, 1 ml chloridu vápenatého, 45 kapek syřidla, sůl, 150-200 ml 12% smetany
Postup
Mléko zahřejeme na 37°C a naočkujeme kulturou. Necháme hodinu pod pokličkou zrát.
Přidáme chlorid rozmíchaný ve lžičce vody a zamícháme. Pak přilijeme syřidlo opět rozmíchané v trošce vody a znovu promícháme. Přikryjeme a necháme 35 minut sýřit.
Sýřeninu rozkrájíme na čtverce cca 3x3 cm. Po 10-15 minutách dokrájíme na menší kousky a znovu necháme odstát asi 15 minut.
Hrnec postavíme na plotýnku zapnutou na nejnižší stupeň a pomalinku za občasného promíchání zahřejeme na 40°C.
Odstavíme a počkáme, až vystoupne uvolněná syrovátka. Slijeme ji a sýřeninu vylijeme do cedníku vyloženého plachetkou. Necháme okapat.
Až všechna syrovátka ze sýra vykape, rozdrobíme ho do misky, lehce prosolíme a zalijeme smetanou. Promícháme a v chladu necháme uležet do druhého dne.
Za návod a dobré rady děkuji Matulce.
Přidáno: 4.10.2015