Indický sýr panýr (paneer)

Ingredience

4 l čerstvého mléka, 10-12 lžic citronové šťávy (2-3 citrony, podle velikosti)

Postup

Z citronů vymačkáme všechnu šťávu.

Mléko v hrnci zahřejeme téměř k varu. Těsně před tím, než začne vařit, vlijeme trošku citronové šťávy, plotýnku ztlumíme na minimum a mléko mícháme. Po chvilkách přidáváme po trochách další šťávu a pořád mícháme.

Za chvíli se mléko začne srážet. Až je srážení dokončeno, máme v hrnci bílé "cucky" a žlutozelenou tekutinu - syrovátku.

Hrnec odstavíme z plotny. Na větší hrnec položíme cedník a vyložíme ho plátnem (nebo čistou vyžehlenou utěrkou, použila jsem sýrařskou plachetku).

Do cedníku vylijeme obsah hrnce. Syrovátka proteče a bílá sraženina zůstane v cedníku. Zamotáme ji do plátna a kroucením vymačkáme tekutinu.

Pak sýr zabalený do plátna položíme do cedníku a pořádně zatížíme (postavila jsem na něj šestilitrový hrnec plný vody). Necháme zatížené 2 hodiny.

Poté rozbalíme a můžeme použít, nebo zabalíme do alobalu a uložíme do ledničky.

Samotný sýr je bez chuti (ale i tak dobrý), používá se k další úpravě (smažení, grilování, do indických pokrmů, ...).

Ze 4 litrů mléka vznikne 460-480 g sýra.

Indický sýr panýr (paneer)
Indický sýr panýr (paneer)
Indický sýr panýr (paneer)
Indický sýr panýr (paneer)
Indický sýr panýr (paneer)

Přidáno: 31.10.2015