Indický sýr panýr (paneer)
Ingredience
4 l čerstvého mléka, 10-12 lžic citronové šťávy (2-3 citrony, podle velikosti)
Postup
Z citronů vymačkáme všechnu šťávu.
Mléko v hrnci zahřejeme téměř k varu. Těsně před tím, než začne vařit, vlijeme trošku citronové šťávy, plotýnku ztlumíme na minimum a mléko mícháme. Po chvilkách přidáváme po trochách další šťávu a pořád mícháme.
Za chvíli se mléko začne srážet. Až je srážení dokončeno, máme v hrnci bílé "cucky" a žlutozelenou tekutinu - syrovátku.
Hrnec odstavíme z plotny. Na větší hrnec položíme cedník a vyložíme ho plátnem (nebo čistou vyžehlenou utěrkou, použila jsem sýrařskou plachetku).
Do cedníku vylijeme obsah hrnce. Syrovátka proteče a bílá sraženina zůstane v cedníku. Zamotáme ji do plátna a kroucením vymačkáme tekutinu.
Pak sýr zabalený do plátna položíme do cedníku a pořádně zatížíme (postavila jsem na něj šestilitrový hrnec plný vody). Necháme zatížené 2 hodiny.
Poté rozbalíme a můžeme použít, nebo zabalíme do alobalu a uložíme do ledničky.
Samotný sýr je bez chuti (ale i tak dobrý), používá se k další úpravě (smažení, grilování, do indických pokrmů, ...).
Ze 4 litrů mléka vznikne 460-480 g sýra.
Přidáno: 31.10.2015